Etter at bankkrisen var tilbakelagt, var resten av 90-årene langt fra preget av sparebankfusjoner. Det var kun fusjonen mellom Eiker Sparebank og Drammensbanken Skoger Sparebank i 1997 som omfattet større banker. Denne banken som fikk navnet Sparebanken Øst, har også etablert seg på en rekke nye steder på Østlandet, og den er i dag landets niende største sparebank. På 90- tallet fikk vi to nye sparebanker, Enebakk Sparebank i 1995 (i protest mot Sparebanken NORs filialnedleggelse), og Cultura Sparebank i 1997.
Jernbanepersonalets Sparebank etablert i 2002, og Sparebanken Telespar i 2003, var ikke nye institusjoner, men omdanninger av interessekontorer til sparebanker. Enebakk Sparebank ble avviklet i 2003, og Lillestrøm Sparebank overtok deler av virksomheten. Nevnes bør også at Sparebanken Pluss gjorde et makeskifte med Sparebanken NOR i 1997, som innebar at NOR overtok virksomheten i Telemark mot at Sparebanken Pluss overtok NORs kontor og virksomhet i Kristiansand.
Ideen om alliansedannelser utviklet seg utover på 90-tallet. Etter hvert ble det klart at fremtidens struktur på finansmarkedet i Norge ikke bare ville omfatte bankvirksomhet, men også annen finansvirksomhet, og da særlig forsikring og fonds. Viktige aktører med nær tilknytning til sparebankene var Alfa Forsikring, David Forsikring, samt fondsselskapene Avanse og Odin. Allerede på slutten av 80-tallet hadde et utvalg oppnevnt av Sparebankforeningens styre og ledet av banksjef Egil Dalviken, utredet hvorledes en holdingselskapsmodell der blant annet bank og forsikring inngikk, kunne tilpasses sparebankenes eierform.
I 1996 ble to store allianser dannet. Sparebanken NOR fikk med seg fem banker - Sparebanken Hedmark, Møre, Rana, Sør og Sogn og Fjordane - på en forpliktende samarbeidsavtale, som i hovedsak gjaldt teknologi og salg og utvikling av fonds- og forsikringsprodukter. I utgangspunktet var det Sparebanken Midt-Norge, Nord-Norge, Rogaland og Vest som etablerte SpareBank 1 Gruppen, og også her var det i hovedsak teknologi og fonds- og forsikringsprodukter som var samarbeidsområdene. I mellomtiden hadde 12 mellomstore sparebanker på Østlandet, som alle var i direkte konkurranse med Sparebanken NOR, etablert Samspar Gruppen. Denne gikk nå inn i SpareBank 1 Gruppen som femte part. I januar 1997 ble så SpareBank 1 Gruppen AS dannet, og forsikringsvirksomheten til David og fondsvirksomheten til Odin ble plassert der.
Hovedideen bak alliansene var med andre ord å etablere felles produktselskaper for ikke-bankvirksomhet, samtidig som man kunne drive selve bankvirksomheten videre i uavhengige distriktssparebanker med sterke bankfaglige miljøer. Senere er alliansesamarbeidet blitt utvidet til blant annet teknologi, innkjøp, opplæring og produktutvikling, om enn i varierende grad.
I de påfølgende år har det skjedd en del endringer i alliansestrukturen. Sparebanken Vest har gått ut av SpareBank 1 Gruppen, mens Sparebanken Møre har forlatt NOR-alliansen, og Sandnes Sparebank både har meldt seg inn og ut igjen av denne alliansen. Sparebanken NOR på sin side inngikk samarbeidsavtale med sparebanker i Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland, samt med én bank i Nord-Trøndelag.
Noe av det viktigste som for øvrig har skjedd i SpareBank 1 Gruppen, er at FöreningsSparbanken i 1999 kjøpte seg inn i SpareBank 1 Gruppen AS, og at den svenske banken senere overtok EnterCard (tidligere Sparebankkort). I 2000 kjøpte SpareBank 1 Gruppen AS Vår Bank og Vår Forsikring. Bankvirksomheten ble videreført under navnet Bank 1 Oslo. Samspar Gruppen består nå av 16 banker, etter at Sparebanken Øst meldte seg ut og Lillestrøm Sparebank meldte overgang til Terra-Gruppen. Samspar banker overtok deler av porteføljen fra Vår Bank.
De fleste av de mindre sparebankene var inntil 1997 delt opp i tre grupperinger - Eika-Gruppen med hovedtyngde i Trøndelag og to brukerforeninger på henholdsvis Østlandet og Vestlandet. Disse ble så slått sammen til en allianse som først fikk navnet Eika-Gruppen, men som i 2000 skiftet navn til Terra-Gruppen, blant annet som følge av nære relasjoner til Terra Finans. Også denne alliansen har teknologi, samt forsikring og fonds som sentrale samarbeidsområder.
Av de større bankene er Sparebanken Vest, Sparebanken Møre, Sparebanken Øst, Sandnes Sparebank og Sparebanken Pluss alliansefrie. I 2004 har dessuten Fana Sparebank, Sparebanken Volda og Ørsta og Voss Sparebank forlatt Terra-Gruppen, og også disse er nå alliansefrie.
Bankstrukturutviklingen på 90-tallet ble for øvrig preget av de store konserndannelsene på tvers av tidligere bransjeskiller, samt utenlandske oppkjøp av norske finansinstitusjoner. Det hører med til historien at før Fokus Bank ble kjøpt opp av Den Danske Bank, hadde begge de store sparebankgrupperingene gjort forsøk på å overta banken.
Dette var noe av bakteppet da Sparebanken NOR og Gjensidige Forsikring fattet interesse for hverandre. I 1998 ble det gjort vedtak i de to selskapene om å danne konsernet Gjensidige
NOR, og i juni 1999 var det nye selskapet på plass. Som en konsekvens av konserndannelsen overtok Sparebanken NOR Gjensidige Bank, mens Gjensidige Forsikring overtok NOR Forsikring. Sammenslutningen og en lite vellykket grunnfondsemisjon i 1998 for å finansiere overtakelsen av Gjensidige Bank, var den direkte foranledningen til at spørsmålet om omdanning til aksjeselskap kom opp. Gjensidige NOR ble omdannet til A/S i 2003.
Gjensidige NORs vedtak om å fusjonere med DnB fulgte ganske kort tid etter at omdanningen til aksjeselskap var gjennomført. Hovedargumentet var et ønske om å danne en så stor nasjonal enhet at utenlandske oppkjøp ville bli vanskeliggjort. Derfor fikk da også fusjonen sterk politisk støtte.
I sin foreløpige vurdering i august 2003 mente Konkurransetilsynet at en slik enhet ville få så stor markedsmakt at konkurranselovens bestemmelser for å nedlegge forbud var oppfylt. Tilsynet varslet derfor om at det kunne bli aktuelt å forby fusjonen. Kredittilsynet og Norges Bank mente på sin side at konkurransen på finansmarkedet fortsatt ville være tilstrekkelig sterk til at fusjonen burde kunne godkjennes. I sin endelige vurdering i november 2003 konkluderte Konkurransetilsynet med at fusjonen likevel på bestemte vilkår kunne godkjennes. Derved kunne konsesjon gis og fusjonen tre i kraft. Formelt er den nye banken, DnB NOR, sparebank, i og med at Gjensidige NOR var overtakende bank.
Noen få sparebankfusjoner har funnet sted de siste årene. Sparebanken Flora- Bremanger fikk økonomiske problemer og ble innfusjonert i Sparebanken Sogn og Fjordane i 2003. Året etter fusjonerte Holla Sparebank og Lunde Sparebank. I desember 2004 vedtok forstanderskapene i Helgeland Sparebank og Sparebanken Rana å fusjonere de to bankene. For øvrig har alle de fire minste sparebankene, Gransherad, Vegusdal, Gjemnes og Øksendal, valgt å fusjonere med nabobanker.