Rapporten retter søkelyset mot sparebankenes rolle i markedet for bedriftslån og deres betydning for norsk næringsliv. Den viser at sparebankene står for over 50 prosent av antall bedriftslån i Norge, med en spesielt sterk tilstedeværelse utenfor de store byene. Videre viser analysene at sparebankene i større grad gir lån til små og mellomstore bedrifter
Rapporten kan lastes ned her.
- Bedrifter som får lån fra sparebanker, får i gjennomsnitt 24 prosent større lån sammenlignet med lån fra andre banker til tilsvarende bedrifter.
- Bedrifter som får lån fra sparebanker, opplever høyere vekst i omsetning fem år etter at lånet er gitt uten at det medfører økt risiko for bankene eller dårligere lønnsomhet for bedriftene.
– Det er ingen overraskelse at sparebankene spiller en avgjørende betydning for mangfoldet i norsk næringsliv, men tallene er likevel ganske oppsiktsvekkende. Ved å tilby flere bedrifter større lån, bidrar sparebankene direkte til vekst og utvikling i hele landet, uten at det går på bekostning av risiko eller lønnsomhet i bedriftene, sier Therese Riiser, administrerende direktør i Sparebankforeningen.
I tillegg til å være avgjørende finansieringskilder, bidrar sparebankene også til å skape egne kompetansearbeidsplasser i distriktene. Til tross for en generell nedgang i antall filialer, har andelen ansatte med høyere utdanning i mindre sentrale kommuner økt kraftig siden 2010.
- I de minst sentrale områdene har andelen ansatte med universitets- eller høyskoleutdanning på over fire år i banknæringen økt med hele 156 prosent, sammenlignet med en økning på 83 prosent i næringslivet generelt.
– Det er spesielt gledelig å se at sparebankene bidrar til å løfte kompetansenivået i distriktene, understreker Riiser. Det gjør det både mer attraktivt å flytte hjem til distriktene etter endt utdanning, og det gir store ringvirkninger gjennom de mange positive effektene attraktive kompetansearbeidsplasser skaper i lokalsamfunnet.
Nøkkelfunn fra rapporten:
- Økt sannsynlighet for lån: Sparebankenes tilstedeværelse i en kommune øker sannsynligheten for at en bedrift får lån med 3 prosentpoeng.
- Bedriftene får låne mer: Sparebankene gir i gjennomsnitt 24 prosent større lån til bedriftene enn andre banker gir til tilsvarende bedrifter.
- Utlånspraksisen øker ikke risikoen: Bedrifter som får lån fra sparebanker har høyere omsetning fem år etter at lånet er gitt, uten at det fører til økt risiko for banken eller dårligere lønnsomhet for bedriften.
- Kompetansevekst i distriktene: I mindre sentrale kommuner har andelen bankansatte med høyere utdanning økt med 156 prosent siden 2010, sammenlignet med 83 prosent i næringslivet for øvrig. I småbyene er økningen 210 prosent, mot 63 prosent i næringslivet generelt.
Om rapporten
Rapporten "Sparebankene: Bedriftslån og bidrag til lokal og regional verdiskaping" er utarbeidet av Menon Economics og analyserer sparebankenes betydning for norsk næringsliv, spesielt innen bedriftsfinansiering og kompetanseutvikling i ulike deler av landet.
Om Sparebankforeningen
Sparebankforeningen er næringsorganisasjonen for sparebankene og sparebankstiftelsene i Norge. Vi arbeider for å fremme medlemmenes interesser og bidra til en sunn og bærekraftig utvikling av sektoren.